KategorilerGirişimcilik

Genç Girişimcilerin Öncelik Vermesi Gereken 5 Konu

Genç girişimciler, yeteneklerinden şüphe duyabilecekleri ancak çok başarılı olmalarına yetecek enerjiye sahip oldukları bir dönüm noktasının eşiğindedirler.

Şüphecilikten hayran olmaya geçiş aşaması herkes için zordur. Yani kafanızdaki şüpheleri bir kenara koyarak, başarılı olabileceğinizi düşünmeniz zor olabilir. Birçok kişi, başarılı olmayı düşünmeye bile yaklaşamayabilir.

Günümüzde genç kesimden birçok insan, sosyal medya hesaplarına ‘girişimci’ olduklarını yazıyorlar, fakat bu insanların yalnızca birkaçının girişimcilik niteliklerini taşıyabildiklerini söyleyebiliriz. Bu yüzden gençlerin kendi yeteneklerini ve kapasitelerini iyi bir şekilde değerlendirmeleri önemlidir.

Her genç girişimci başarısızlığa uğrayacak diye bir kural yoktur. Yazımızın devamında ele alacağımız 5 eyleme odaklanarak, genç girişimciler de atılacakları bu yolculukta oldukça büyük bir başarı sağlayabilirler.

1- İndirgeyemeyeceğiniz Bir Hedef Belirleyin

Çoğu zaman, bireyler belirledikleri hedeflerde maddiyata dayalı şeylere odaklanırlar. Yani bir ev ya da araba sahibi olmak hedefin ana noktası olur. Bunlar kolay elde edilebilecek hedefler değillerdir ve girişimcinin bu hedeflere ulaşması için büyük bir mücadele vermesi gerekebilir. Zaman içerisinde maddiyata dayalı bu hedefleri küçültme yoluna gidilebilir. Kişi, çalışma şartları zorlaştıkça hedefledikleri arabanın birkaç alt modelini hedefleyebilir ve bu da hedefin küçültülmesine neden olur.

Elbette daha azıyla da yetinmeyi bilmek iyi bir tutumdur. Ancak bu tutumla, hedeflerinizi küçültme yolunu izlemek zorunda kalacağınızdan, indirgeyemeyeceğiniz hedefler belirlemeniz ve bu hedeflere ulaşmaya çabalamanız çok daha yerinde olacaktır. Kısacası hedeflerinizi somut şeylere odaklamak yerine, soyut hedefler seçmelisiniz.

2- Bazı Günlük Ritüeller Belirleyin

Hemen hemen her insan, alışkanlıklarına bağlı bir şekilde yaşamaya alışmıştır ve bu alışkanlıklar da kolay bir şekilde değiştirilemezler. Bu nedenle bu alışkanlıkları size fayda sağlayacak bir şekilde yönlendirmeye çalışmalısınız.

Günlük rutinlerinize bağlı kaldığınız zaman daha üretken, daha enerjik ve daha keyifli bir ruh haline büründüğünüzü görebilirsiniz. Günlük olarak belli zaman dilimlerinde belirli programları uygulamayı deneyin. Bu sayede kendinize rahatlama imkânı tanıyacak bir sınır çizmiş olur, kalan zamanlarda verimli çalışmalar ortaya koyabilirsiniz.

3- Kendi Zamanınıza Odaklanın

İnsanların birçoğu, genellikle başkalarının zamanlarına odaklanmaya çalışmaktadırlar. Örneğin rakiplerinin gece yarısı çalıştığını duyan bir birey, rakibinin zamanına odaklanarak gece yarısı çalışmayı dener.

Genellikle bu tür bir yol izlemek, size yarardan çok zarar getirebilir. Çünkü sizin üretkenlik zamanlarınız ile başkalarının üretkenlik zamanları farklı olabilir. Bu yüzden yaratıcılığınızı beslediğiniz zamanları dikkate alarak kendi zamanınıza odaklanmalısınız.

4- İnsanlara Dürüst Davranın

Arkadaşlarınız veya aileniz sizinle daha fazla zaman geçirmek istediğinde, onlara dürüst davranmaya özen göstermelisiniz. Yani çalışmanızı gerektirecek yoğun bir dönemden geçiyorsanız, onlara müsait olmadığınızı uygun bir dille anlatmalısınız. Her zaman herkese vakit ayırabilme gibi bir lüksünüz yoktur, ancak bunu dürüstlükle ifade ederseniz çevrenizdeki insanlar size anlayış göstereceklerdir.

5- Başarısızlık Anında Bile Enerjinizi Koruyun

Başarısız olmanın girişimciliğin doğasında olduğunu söyleyebiliriz. Büyük başarısızlıklar yaşayacağınız zamanlar gelebilir ve bu yüzden oldukça üzülebilirsiniz. Ama bu durumlarda bile umudunuzu kaybetmeyip denemeye ve çabalamaya devam etmeniz gerekiyor.

Başarıyı yakalayan birçok girişimci, birçok başarısızlıktan sonra başarıya ulaşmışlardır. Bu yüzden girişimciliğin doğasında başarısızlıklar olsa da, girişimcinin doğasında da pes etmemek ve başarıya ulaşma azmi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Büyük başarılara imza atabileceğinizi, o azmin ve sabrın sizde olduğunu biliyorsanız, bunu dünyaya göstermek için daha fazla vakit kaybetmemelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir